Britanicii vor fi dezamăgiți. Câți români și bulgari s-au „înghesuit” să lucreze în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor de muncă

Britanicii vor fi dezamăgiți. Câți români și bulgari s-au înghesuit să lucreze în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor de muncă
Publicat: 15/05/2014, 12:58
Actualizat: 21/03/2019, 06:21

Temerea britanicilor că zeci de mii de români și bulgari vor lua cu asalt Marea Britanie după ridicarea restricțiilor de muncă la 1 ianuarie 2014, s-a dovedit nejustificată. Campaniile vehemente lansate de presa din Regat la sfârșitul anului trecut sunt contrazise astăzi de cifre. Numărul total al românilor și al bulgarilor care lucrau în Regatul Unit, în martie, era de circa 140.000 de persoane, în scădere cu 2,7%, respectiv 4.000 de persoane față de finele anului trecut, când ei nu aveau același drepturi de a munci de care beneficiau cetățenii celorlalte state UE.

Specialiștii în resurse umane spun că, în mod normal, Marea Britanie este o destinație vizată în special de românii calificați care aleg să plece acolo la „sigur”, adică după ce și-au găsit deja un loc de muncă.

„Românii care pleacă în Marea Britanie nu fac parte, tradițional, din categoria muncitorilor puțin sau vag calificați. Aceștia se îndreaptă în țări precum Italia, Spania. În țări ca Marea Britanie, țările nordice, nu te descurci fără un venit. Costul de trai este foarte ridicat. Oamenii pleacă în general cu contract”, a explicat pentru gândul Oana Datki country manager al Consulteam România.

În ceea ce privește reducerea numărului de angajați români și bulgari din Marea Britanie, o posibilă explicație ar putea fi aceea că aceștia aleg uneori să lucreze acolo pe o perioadă determinată.

„Este evident că nu este vorba despre o invazie. Au plecat pe un contract ferm care poate fi și pe termen determinat”, a precizat Datki.

Grupul Migration Watch a estimat că în Marea Britanie ar urma să sosească, după ridicarea restricțiilor, aproximativ 50.000 de imigranți români și bulgari anual, iar UKIP, un partid eurosceptic și eurofob, a preconizat un „val uriaș” de imigranți.

Ce caută angajatorii britanici

Circa 13% dintre angajatorii din Marea Britanie spuneau anul trecut că au dificultăți în găsirea forței de muncă, în creștere cu două puncte procentuale față de 2012, potrivit unui studiu Manpower.

Angajatorii se plângeau de un deficit de „talent” în special în zona muncitorilor calificați (instalatori, tâmplari etc). Tot greu de găsit pentru companiile din Regatul Unit erau în 2013 inginerii, șoferii, secretarele, bucătarii, specialișii IT, tehnicienii sau specialiștii în vânzări.

Sursă: Studiu Manpower

Românii și bulgarii, 0,4% din forța de muncă din Marea Britanie.

În primul trimestru al anului 2014, numărul românilor și bulgarilor care lucrau pentru angajatori din Marea Britanie era cu 25% mai ridicat decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când 112.000 de persoane lucrau acolo.

Cei mai mulți români și bulgari au plecat însă la muncă în Marea Britanie în 2013, înainte de ridicarea interdicțiilor, reiese din datele biroului britanic de statistică.

Cei 140.000 de români și de bulgari care munceau în Anglia reprezintă 8% din totalul de cetățeni UE care au ales să lucreze acolo și 3% din totalul angajaților străini. Totodată, ei reprezintă circa 0,4% din forța totală de muncă din această țară.

Astfel, la finele primului trimestru, în Marea Britanie existau 30,3 milioane de angajați, dintre care doar 4,5 milioane străini. Totodată, dintre cei veniți la muncă de peste hotare, doar 1,7 milioane provin din state membre ale Uniunii Europene.

Marea Britanie, în topul preferințelor absolvenților români

În 2013, numărul de imigranți români plecați la muncă în Marea Britanie crescuse cu 32.000 de persoane.

Specialiștii în resurse umane susțin că în general, cei care aleg să plece acolo sunt persoane cu studii medii și superioare, țara fiind de altfel în topul preferințelor absolvenților români.

„În general angajatorii de acolo caută tehnicieni, de la ingineri la specialiști în IT. Există în continuare interes pentru Marea Britanie. Este o destinație de top în preferințele tinerilor absolvenți de studii superioare. Ei sunt atrași atât de nivelul de trai ridicat și de veniturile mari cât și de deschiderea culturală”, a precizat Oana Datki.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...